Linkbait, גם כשלא קוראים לזה כך

קשיש דג. פסלון סיני.מה הדרך הכי טובה לקבל לינקים? ליצור משהו שפשוט אי אפשר שלא לקשר אליו. אתם יכולים לקרוא לזה Link baiting.

כבר הרבה זמן שאני משתעשע ברעיון לכתוב כאן את הפוסט האולטימטיבי על Link baiting, זה שעוד לא נכתב בעברית וכל-כך דרוש. מרוב פנטזיות שיש לי על מה ואיך לכתוב, אילו דוגמאות להביא ואיך אני הופך את הפוסט עצמו לפתיון, יצא שלא כתבתי.

לא כתבתי עד היום כמעט כלום על הקונספט שבעיני הוא החשוב ביותר – או לפחות אחד החשובים – ב-SEO של ימינו ובעיקר של העתיד.

אז לא, הפוסט הזה לא יאמר את כל מה שיש לי לומר בנושא, וככל הנראה לא תהיה לי ברירה אלא לפצל לכמה פוסטים, קצת פחות שאפתניים, שיתנו לכם – באחריות – כיוון חדש לגמרי של הסתכלות על SEO.

מה זה Linkbaiting

הרעיון הבסיסי פשוט: במקום לבקש לינקים, צור משהו שאנשים לא יוכלו שלא לקשר אליו.

לאילו דברים אנשים מקשרים? למה שייחודי, מקורי, מצחיק, מרגש, מעצבן, מגרה, משמח או מפתיע אותם. סקופים עיתונאיים, בהגדרה, הם Link baits (לכן אתרי חדשות לא צריכים Link building – עדיף להם להתמקד בלעשות עבודה עיתונאית טובה). מריבה עסיסית בתוך קהילה מקוונת או עיסוק פרובוקטיבי בנושא שנוי במחלוקת, הן צורות פחות אלגנטיות אך די אפקטיביות למשוך לינקים (ולרכוש שונאים). ישנן גם תחרויות, הגרלות, חידות נושאות פרסים.

סוגים נוספים של Link baits בדרך-כלל יכללו לפחות אחד מהמאפיינים הבאים:

  • הצגת נתונים ייחודיים, או הצגה ייחודית של נתונים בנושא שיש בו עניין.
  • הבעת דעה ייחודית, רעיון חדשני, או יצירת תוכן בעל איכויות אמנותיות.
  • יצירת כלי או שירות אינטרנטי חינמי, שפותר בעיה כלשהי עבור אנשים אחרים.
  • משהו שנותנים חינם.

יש עוד הרבה מאד חומר ברשת על הנושא (אני ממליץ להתחיל מהפוסטים של מאט כץ ושל ג'ים ווסטרגרן), וכאמור – אני עצמי עוד הולך לכתוב על זה כאן הרבה, מתישהו בעתיד. בכל אופן, יש לנו הגדרה על קצה המזלג.

גנבו לכם את הסיסמא?

דוגמא טרייה: האם המייל שלך נגנב?

ארז וולף חשף אמש בבלוג שלו, We CMS, שקובץ אקסל עם 30 אלף סיסמאות של ישראלים מסתובב בפורומים טורקיים. מנקודת המבט של הגולש הישראלי זה היה עניין מדאיג. מנקודת מבט עיתונאית מדובר בסקופ. ערוץ המחשבים של ynet היה הראשון להרים את הכפפה ולהעלות ידיעה, ומאוחר יותר הוסיף פולו-אפ: נמצא קובץ נוסף, עם 70 אלף סיסמאות.

בלי שבדקנו, נוכל לנחש שגם וולף וגם ynet קיבלו הרבה לינקים על הפוסט ועל הידיעה. אבל לדעתי ה-Linkbaiter של השבוע הוא ללא ספק איל שחר, בעל הבלוג דיזיינר שאכל את הדובדבן שבקצפת. הוא העלה פוסט שכותרתו האם המייל שלך ברשימת הפרוצים, וצרף אליו טופס פשוט שמאפשר להזין את כתובת האימייל שלכם ולדעת מייד האם גם סיסמאות שלכם נגנבו. מאחורי הטופס יש כמובן קוד תכנותי, אבל אפשר לנחש שלא הרבה ממנו. בסך-הכל פתרון פשוט, במקום ובזמן.

האם איל שחר השתמש ב-Link bait? ובכן, אולי הוא לא קורא לזה כך אבל אין ספק שכן. זו דוגמא יפה לאיך גם עושים שירות גדול לציבור וגם מקבלים המון לינקים איכותיים ותנועה יפה. הפוסט של איל שחר גם קיבל 89 תגובות ו-668 Shares בפייסבוק, נכון לשעת כתיבת שורות אלה. שחר גם רואיין לגלי צה"ל, וזה בטח לא הפעם האחרונה שעיתונאים ידברו איתו על הנושא.

תמונה: Stock.Xchng

6 תגובות בנושא “Linkbait, גם כשלא קוראים לזה כך

  1. בלוג קידום אתרים

    אפשר לומר שאתר איכותי, בכל נושא הוא למעשה link bait ממש טוב… כך שכל אתר איכותי בכל תחום הוא פתיון ללינקים, אם נבנה אתר ונשאף לעשות אותו איכותי לגולש, הוא יהפוך לאטרקציה בשביל קישורים או לאס קטן שנוכל לשלוף במידת הצורך, שלא לדבר על אתר איכותי וחזק בתחום ספציפי נישתי.
    Linkbaiting זו טקטיקה עתיקה ביותר, לצערנו בארץ ישנם חברות קידום אתרים שהבינו שהרבה מאד חבר'ה כאן מעוניינים ב -PR ותו לא, אז בעזרת שיטות כאלו ואחרות יצרו אתרים שתוכנם לא רלוונטי וממוקד לשום נושא, אך ה-PR שלהם – 5 ומעלה, לקשר לאתרים כאלו יכול להניב צרות לא קטנות… במיוחד מאחר שגוגל נלחם בספאם כל הזמן (וזהו ספאם קישורים) בדרך כלל המניב PR גבוה לאתר שאינו ממוקד.
    בנוסף, אפשר לזהות בקלות אתרי linkbait , בדרך כלל אין מספר טלפון אלא רק מייל מה שמעיד שאין זה אתר מסחרי, אלא אתר למטרות קידום נטו או למטרות מידע לגולש. בסופו של דבר יצירת אתר איכותי  = גם linkbaiting 🙂

  2. סתיו זילברשטיין

    היי שוקי, פוסט מעולה.
    האמת שראוי מאדם כמוך לקבל פוסט על נושא לינקבייטינג איכותי. אשמח לראות לאן הפוסט הזה יתגלגל ואיזה עוד דוגמאות תציג בהמשך. האמת שאין כמו לינקבייט איכותי כדי לחוות תחושה של פריחה אמיתית ואז כמובן לקצור את הפירות ולחייך.

  3. mor

    נכון אין ספק שאתר עם תוכן איכותי ומעניין יגרום לכך שיותר ויותר גולשים ירצו לקשר אליו אבל, האם זה נכון לגבי אתר מכירות שהרי התוכן שלו, בשורה התחתונה מטרתו למכור?! לפעמים זה עשוי לעורר נוגדנים מצד הקורא אפילו אם הוא חושב שהתוכן מצויין.

  4. shooky מאת

    מור – זה נכון לכל אתר, ובמיוחד לאתרי מסחר.

    קודם כל, צריך להפנים: תוכן הוא מרכיב חיוני בכל אתר שרוצה לקבל תנועת חיפוש. צריך לתת לגוגל משהו "לעבוד איתו", וזה אומר בראש ובראשונה תוכן טקסטואלי כי גוגל הוא קודם כל מנוע חיפוש טקסטואלי. אם תבדקי, תראי שאפילו אתרים של מנועי חיפוש מוקפים תמיד בהרבה תוכן.

    השיטה המקובלת לשימוש בתוכן באתרי מסחר גדולים (בארה"ב יותר מאשר בישראל, באופן טבעי) היא להשתמש בדפים עשירים בתוכן כדפי נחיתה למגוון ביטויים ובמקביל לחזק באמצעותם דפי מוצרים. לדוגמא, אם אני מוכר טלוויזיות אז יהיה לי דף מוצר, עם תוכן שנוגע לטלוויזיה ספציפית ושממנו אפשר לבצע רכישה שלה; במקביל, יהיו לי דפי תוכן רלוונטיים: ביקורת מוצר, מאמר השוואתי שמתייחס למספר טלוויזיות מאותה קטגוריה וכו'. עם כל דף כזה אפשר לטווח כמה ביטויים, וכולם יצביעו על דף המוצר ויחזקו אותו. מתוך דפי המאמרים צריכות כמובן להיות הפניות עם Call to action, למוצר הספיציפי, למוצרים נוספים בקטגוריה וכו'.

    זו השיטה שעובדת. זה לא עסק פשוט וגם לא זול כשמוציאים את העבודה החוצה, אבל החזר ההשקעה על השילוב של SEO ,PPC ותוכן מקורי, הוא הרבה יותר טוב מאשר הפרסום באתרי תוכן גדולים ובפרינט, מה שהרבה אתרי מסחר בישראל עדיין עושים.

  5. פינגבאק: ‏ אין דבר תפל כטעמו של פיתוי שעמדת בו | אסטרטגיות קידום ותוכן

  6. גבי

    בסיכומו של דבר, הדרך הטובה ביותר "לעבוד על גוגל" היא לבנות אתר מצויין, עשיר בתוכן איכותי. (האתר כשלעצמו הופך להיות  linkbait אחד גדול).

    כל שאר הדברים שעושים על מנת לקדם את האתר הם לדעתי ביזבוז זמן אחד גדול.

השאר תגובה