האם יהיה עדיין צורך ב-SEO בעוד חמש שנים?

האם קידום אתרים הוא מקצוע העתיד או נישה זמנית שנוצרה כדי למלא את החללים במערכות ניהול התוכן? תלוי את מי שואלים, כמובן, אבל יש כמה דברים שאפשר להסכים עליהם כבר עכשיו.

נפתח בזה: השאלה שבכותרת ושאלות אחרות שעוסקות בעתיד ה-SEO לעיתים קרובות נשאלות על-ידי אנשים שאינם יודעים באמת מהו SEO. בעיני רבים, SEO הוא לא יותר מאוסף של מניפולציות ותעלולים – טריקים, התחכמויות ומעשי קונדס – שמטרתם להערים על גוגל ו/או על הגולש; או פרקטיקה שעיקרה ייצור לינקים במספר גדול לאתר שלך או חזרה סיזיפית על מילות מפתח בטקסטים שאינם באמת קריאים לבני אדם.

למרבה הצער, ישנם גם לא מעט מקדמי אתרים שרואים את הדברים כך, או משתמשים בשיטות שמרגיזות אנשים מספיק כדי להעלות שאלות על עתיד הענף – אולי לייחל לכך שהוא ייעלם. אלו, אגב, הם בדיוק האנשים שגוגל מתאמצת להוציא מהמשחק.

אבל SEO הוא קצת יותר מזה, עם כל הכבוד. קודם כל, קידום נבון ואחראי של אתר אמור להתחיל בתיקון של בעיות מבניות וטכניות שקיימות כמעט תמיד – שגיאות בהגדרות ומצבי קצה שמונעים זחילה לאזורים שונים באתר ואינדוקס שלהם, יוצרים תופעות של תוכן כפול, לינקים שבורים, וכו'. אלו תופעות שילכו ויצטמצמו בגלל שיפורים במערכות ניהול תוכן וסביבות פיתוח אתרים, אבל ספק אם ייעלמו לגמרי. אדרבא – טכנולוגיה חדשה מביאה בעיות חדשות והזדמנויות חדשות ויש גם טעויות אנוש ויש יצירתיות.

שנית, ליבה של מלאכת ה-SEO הוא לא מניפולציות על תוצאות החיפוש, אלא ביצוע התאמות באתר על בסיס מידע שנאסף ומנותח. מחקרי מילים עוזרים להגדיר את יעדי הקידום – לדעת מה הגולשים מחפשים; ניתוח דפוסי הגלישה באתר עוזר להבין מה עונה היטב על ציפיות הגולש שמגיע לאתר ומה פחות, ואיזה תוכן (או מוצרים) לא מקבלים את תשומת הלב שיכלו לקבל.

אחד התפקידים המרכזיים של עבודת SEO טובה הוא לספק היזון חוזר לאופרציית התוכן ותובנות שנוגעות לאיכות הממשק, וזה לא צפוי להשתנות. הכלים ישתכללו, המידע יהיה זמין יותר והתחרות תהפוך יותר מורכבת. לכן, סף הכניסה יהיה גבוה יותר ויגדל הביקוש לבעלי מקצוע מסוגים מאד ספציפיים (כמו מומחי UI, מקצועני Conversion, סטטיסטיקאים שמתמחים ב-Web Analytics, אנשי תוכן עם רקע אקדמי רלוונטי וכו'). עדיין, מומחי SEO יצטרכו לתפור הכל ביחד, והם יעשו את זה על בסיס ידע מצטבר של הרבה שנים לגבי ה"מה עובד ומה לא עובד".

מה שכן הולך לקרות הוא לא שהתחום ייעלם אלא שעבודת ה-SEO תשתנה – כפי שכבר קרה וקורה היום. קידום אתרים בשנת 2010 אינו דומה לקידום האתרים כפי שנראה ב-2005 ואין ספק שהתחום הזה צפוי להרבה שינויים. כבר היום, מקדם אתרים טוב צריך להיות מסוגל לפעול בשיתוף פעולה הדוק עם אנשי תוכן, משווקים ומתכנתים ונדרש לידע וניסיון מסוגים שלא היו רלוונטיים לפני מספר שנים. כבר היום, שרשרת המזון של מקדמי האתרים מתחילה בעובדים זוטרים שעוסקים בטכנוקרטיה ומסתיימת באנשים שזמנם נשקל בזהב. המגמה היא של גידול לא של התכווצות.

בשורה התחתונה, שילוב המיומנויות הדרוש לעבודת SEO מועילה יהפוך בשנים הבאות למורכב יותר – לא פחות. מי שלא יגבה את מיומנויות ה-SEO הבסיסיות שלו ביכולות מוכחות בתחומים משיקים יהפוך לטכנאי ותו לא. אבל המקצוע עצמו רק יהפוך נדרש יותר – כך אני חושב. והנה מה שחושב על הנושא מאט כץ:

9 תגובות בנושא “האם יהיה עדיין צורך ב-SEO בעוד חמש שנים?

  1. פרדיגמה

    כתבה מצויינת. הכתבה עונה או לפחות מנסה לענות על אחת השאלות החשובות ביותר בתחום ה- SEO.

    בתקופה האחרונה נפתחו מספר קורסים כאלה ואחרים המתיימרים להכשיר מקצועני SEO שיעבדו בתחום כשכירים או כעצמאים. המציאות בשטח למי שקצת אוהב לחשוב קדימה שונה ותשתנה עוד יותר בעתיד. הבעיות המרכזיות בתחום ה SEO הן מהותיות וכל מי שרוצה להצליח בתחום חייב להתייחס אליהן ברצינות.
    1. מחסור בראייה אסטרטגית שיווקית. התייחסות רק אל תחום קידום אתר כזה או אחר תוך התעלמות מהמטרה שהיא מכירה של מוצר או שירות.
    2. סף כניסה נמוך מאוד. בעתיד תגבר הדרישה לאנשים מולטי דיספלנרים – אקדמיים, טכנולוגיים ויצירתיים.
    3. דימוי שלילי- לכול מקצוע יש דימוי. לשמל: נהג מונית, רופא,מהנדס ועוד. ככול היחס אל המקצוע הוא מפוקפק יותר כך קשה יותר לגבות מחיר בעבור השירות.
    כבר היום המגמה מאוד ברורה – החברות הגדולות ימשיכו לשלוט בשוק ביד רמה ולבסוף ימשכו את התחום קדימה, הן מבחינת מקצועיות והן מבחינת יוקרה. כמובן שישארו גם חברות בוטיק המתמחות בתחומי נישה ונחשבות למקצועניות בתחום. שאר העצמאיים בעלי האתרים הקטנים, אלו שבחוסר ראייה אסטרטגית שמחו לקדם את חביבה הקוסמטיקאית – פשוט יהיו חייבים לחזור לקורס הסבה קיקיוני נוסף. כבר כיום ניתן לראות מאות אתרי רפאים בודדים צפים על המים הווירטואליים כאילו מנסים להזכיר לנו כמה נאיביים בני אדם יכולים להיות.

     

  2. אביב צאלים - Commando SEO

    קודם כל, שאפו על הכתבה ! הנושא עצמו כל כך מסובך להסבר ובכל זאת הכתבה קלילה ושוטפת. גם היה ממש תענוג לקרוא את התגובה של פרדיגמה, שממש מיקדה את את מרבית האפשרויות העתידיות.
    הייתי רוצה להוסיף נקודה משלי :
    איש מקצוע בתחום ה-SEO יכול להתמקצע בכמה עשרות תחומים, המרכזיים שבהם כבר רשומים מעלה אז לא ארחיב בנושא, הייתי רוצה אבל להוסיף שמומחה SEO אינו יכול לבצע את עבודתו כראוי אם אין לו נגיעה וידע בכל התחומים הקשורים ברשת האינטרנט עצמה – ואני לא מדבר על ידיעה בסיסית של HTML, אלא לפחות על הבנה בסיסית של רעיון "התוכנה" וכיצד בנויה רשת האינטרנט.
    כן, צריך להבין קצת בהמון דברים, רצוי להבין הרבה מאוד בהמון דברים, נושא שרתים ואחסון, הפניות וקישורים. אולי אינך צריך לדעת בדיוק איך יוצרים וכותבים לתוך DB אם אתה מקדם אתרים, אבל ללא הבנה של הרעיון הבסיסי לא תוכל אפילו לאסוף לידים כראוי.
    המסקנה שלי מאוד פשוטה, לא מעצב ולא קופירייטר יכולים בסופו של תהליך להיות מומחים בקידום אתרים. יש יתרון בסיסי וחזק מאוד למתכנת בעברו שהתאהב במקצוע קידום האתרים.

    אם אתה גם מבין 01 וגם אדם יצירתי – אתה יכול להיות מומחה SEO אמיתי, אלו האנשים שעליהם דובר בכתבה ככאלו שזמנם "שווה זהב" 🙂 ורק למען הבהירות, לא פגשתי הרבה מתכנתים שהסבו את המקצוע שלהם לקידום אתרים – הכוונה שלי הייתה לכאלו המבינים מחשב מהו ושאין באמת גבולות לדברים החדשים שאפשר להמציא ולתכנת כל יום ויום.

  3. shooky מאת

    אביב – תודה על המחמאות. טוב שלא נסחפת.

    הטענה שלך הייתה יכולה להיות מאד נוחה עבורי (מכיוון שהתחלתי לתכנת בגיל 9) אבל לפי השיטה שלך דווקא אלגוריתמאים הם המועמדים האידיאליים לעסוק ב-SEO. ומצד שני, אפשר לטעון אותו הדבר על כישורי כתיבה והבנה בתוכן ורקע בעבודת DB והיכרות עם Unix ולינוקס ועוד כהנה וכהנה כישורים ותחומי התמחות. בקיצור: אם מישהו רוצה ללמוד את כל הדברים שיכולים להועיל לעבודת ה-SEO שלו הוא עלול לגלות שלא נשאר לו הרבה זמן לעסוק במקצוע עד הפנסיה.

  4. אופיר כהן

    כתבה יפה שוקי.
    כמו עוד הרבה דברים בחיים, גם תחום ה- SEO ילך קדימה (מישהו פעם אמרי שרק עזים הולכות אחורה..) ויתאים עצמו למציאות של רשת אינטרנט חדשה, HTML5 שמשנה את כללי המשחק וכמובן מנועי חיפוש חדשים ומשוכללים.
    מן הכלל אל הפרט- מנועי החיפוש משתכללים בעיקר ביכולתם להתאים את תוצאות החיפוש לכל משתמש בהתאם לדפוסי השימוש שלו (או שלה), ועל כן, "מניפולציה למיקום" תלך ותדעך, שכן התוצאות תהיינה שונות בין משתמש אחד לרעהו. לעומת זאת, פיתוח אתרים ואפליקציות ווב עם תאימות גבוהה למנועי חיפוש, מיקוד ופיתוח תכנים על פי ביקושי הקהל ולא על בסיס טעם אישי זה או אחר, וכמובן פיתוח הקישוריות והגברת שערי הכניסה לנכסי האינטרנט שלי – אלה ילכו ויתפתחו, ולראיה נכסים "חדשים" כגון דפי אוהדים בפייסבוק, מעלים צורך בעבודת תאימות ואופטימיזציה ככל שיותר מותגים פעילים בזירות אלה…
    אז במקביל להידללות של טיפולים כגון meta keywords, ידללו גם נושאים נוספים, אך על חשבונם יבואו אחרים עם הזדמנויות גדולות לא פחות.

  5. פרדיגמה

    במצב הנוכחי כותב תוכן טוב עם ידע ממוצע בקידום אתרים. יכול לעשות עבודה הרבה יותר טובה בקידום אתרים. כותב תוכן טוב, אינו רק אדם שיודע לייצר תכנים מעניינים אלא אדם שכבר עברו מאחוריו כמה וכמה "הפקות" מרשימות כמו חברנו בעל הבלוג. אם כול הכבוד להרבה מקדמי אתרים. כתבה אחת רצינית באחד הפורטלים הגדולים שווה לא מעט קישורים.

    בפועל לא מעט "חברות גדולות" בתחום עוסקות בהחלפת קישורים על בסיס כזה או אחר. היתרון בספק תכנים מקצועי זה:
    1. האיכות
    2. נגישות למקומות שאף אחר לא מצליח להגיע
    3. וויראליות- כתבות איכותיות מושכות גולשים ואלו מעבירים קדימה את הבשורה.
    בהצלחה לכולנו

  6. דוראן קידום אתרים

    במשפט אחד – תמיד יהיה צורך בSEO
    בשני משפטים –
    חברות שלא ירחיבו את מנעד השירותים שהם מספקים ללקוחות, ויהפכו לחברות שיווק איכותיות באינטרנט – יעלמו מהעולם…
    בסופו של דבר, מדובר על הדרך להעלות את המודעות באינטרנט לדבר מסוים, וגוגל כרגע הוא הכלי העיקרי שמכתיב ומשקף את מי שהמודעות אליו עולה
     
    ככל שהם ישתכללו, כך ייטב

  7. Blond SEO

    אני חושבת שבדומה להרבה תחומים אחרים בענף השיווק באינטרנט, גם תחום ה – SEO פוסע בצעדי ענק לכיוונים שהדגש בהם הוא מחקר, מדידה וכפי שפרדיגמה ציינה בתגובתה הראשונה – התייחסות לפעילות ה – SEO כחלק בלתי נפרד מהמערך השיווקי הכולל ברשת (ולא מטרה בפני עצמה).

  8. אוננות אינטלקטואלית

    כשעושים מחקר מילים ונדהמים מנפחים של אלפי חיפושים בחודש למילת מפתח מסוימת, אי אפשר לדעת איזה אחוז מתוך החיפושים הגיע ממקדמי אתרים אחרים, שכל יום מריצים תוכנות אוטומטיות לבדיקת מיקומים (או בצורה ידנית, לא משנה).

    ולמה זה חשוב? כי מקדמי אתרים מחפשים מיקומים, ואין להם שום עניין בהקלקות על תוצאות החיפוש. ככה נוצר מצב שאולי אתר יכול להגיע גבוה בתוצאות, אבל יסבול ממיעוט של לידים וסגירת עסקאות (ומבאונס-רייט גבוה מדי). לאט אבל בטוח, מקדמי אתרים חופרים לעצמם את הבור.

השאר תגובה