שינוי מבנה ה-URL: אסון SEO-י

משנה מקום משנה מזל? לא ב-SEO. שינוי מגנה ה-URL באתר שלכם הוא אחד הדברים הגרועים שתוכלו לעשות.

אחת לאיזה זמן חוזר הטרנד של החלפת ה-URL-ים באתר. בגלגולים קודמים בעלי אתרים החליפו את כתובות הדפים באתרים שלהם, כדי לקצר אותן, לעשות אותן ידידותיות (Friendly URLs), להכניס אליהן מילות מפתח רלוונטיות בעברית, וכיוצא בזה.

היום, אנשים מנמקים את המוטיבציה לשינוי גורף של ה-URL-ים באתר שלהם, ביתרון הבלתי מעורער של כתובות קבועות על תגובות עם פרמטרים וביתרון של דפי html סטטיים על דפים דינמיים שנשלפים מ-database.

בקיצור – תמיד יש סיבות ולפעמים הן אפילו מוצדקות לזמנן (למרות שבדרך-כלל לא). אבל את ההמלצה הכללית והגורפת שלי אתם מן הסתם מנחשים: אל תשנו URL-ים. פשוט אל.

מתי לשנות ומתי לא?

אחרי שהבהרנו את חשיבות העניין והצגנו את הכלל הגורף, בואו נדייק:

  • לשנות את מבנה הכתובות של אתר קיים, בעל וותק, שקיבל לינקים וצבר קילומטראז' – זה בגדר אסון ל-SEO שלכם.
  • לשנות URL-ים באתר חדש שזה עתה הוקם – לפעמים משתלם.
במילים אחרות: ככל שהשינוי מתרחש בשלב מאוחר יותר במחזור החיים של האתר, הסיכון והנזק גדולים יותר.

למה בעצם לא לשנות

כמו בכל שינוי שנעשה באתר למטרות SEO או שיש לו השפעות על ה-SEO (ורובם כאלה), כדאי לשקול את היתרונות מול החסרונות.

לדוגמא, היתרון הברור שהיה בעבר לשימוש ב-Friendly URLs (או "Long URLs"), נבע מהשימוש במילות מפתח ב-URL, משהו שפעם Google מאד אהב. כמובן שהאפשרות הזו נוצלה על-ידי מקדמים ובעלי אתרים באופן מוגזם, עד שלגוגל נמאס.

היום למילות מפתח ב-URL יש השפעה זניחה, אבל גם בתקופת תור הזהב של ה-URL הידידותי לא היה היגיון רב מדי במעבר למבנה כתובות כזה, במיוחד באתר מבוסס.

הסיבה הפשוטה לכך: שינוי כנ"ל כופה ביצוע של הפניות אוטומטיות (redirect 301) לכל דפי האתר. זה אומר הפחתה בערך הלינקים הנכנסים, הגדלת זמן הגישה לדף, פגיעה ביעילות הזחילה של גוגלבוט באתר, ובדרך-כלל גם בעיות לא צפויות, שגיאות ודפי 404.

זו כשלעצמה סיבה להימנע ממהלך כזה,  וכשמדובר על שינוי ה-URL-ים לעברית מתווספות שפע בעיות ייחודיות (פחות מבעבר, ועדיין) שהופכות את העניין ללא משתלם בעליל.

מיתוסים מול ניסיון בשטח

גם מעבר ל-URL-ים בעלי סיומת html הוא חסר משמעות כשלעצמו. היתרון של דפים סטטיים על-פני דפים דינמיים טמון בעיקר בזמן הטעינה הנמוך יותר, הנובע מכך שהשרת נדרש לטעון קובץ ולא רשומת DB. למרות זאת, אני רואה לעיתים קרובות בעלי אתרים שבוחרים לשנות למבנה כתובת קבוע אך ממשיכים "להגיש" בהם דפים דינמיים שנקראים מדאטהבייס.

המעבר לשימוש ב-URL קבוע מנומק לעיתים בקושי שיש ל-Google, כביכול, להתמודד עם כתובות מבוססות פרמטרים. זה היה נכון לפני עשר שנים וקצת פחות לפני חמש, ואפילו היום URL-ים קבועים הם עדיין בחירה טובה יותר אם היא נעשית במהלך הקמת האתר או קצת אחרי.  בשלב מתקדם יותר זו בדרך-כלל טעות.

כל זה לא אומר שאי אפשר להחליף מבנה URL ולצאת מזה בשלום, או אפילו עם שיפור קל בביצועי האתר ב-Google. ראיתי גם מקרים כאלה. ומצד שני, על כל מקרה כזה ראיתי לפחות חצי תריסר מקרים שבהם שינוי מבנה ה-URL גרם נזק. בקיצור: אם אתם יכולים לא לשנות – אל תשנו.

השאר תגובה