איך ומדוע Google עוקבת אחרינו

בפוסט הקודם אמרתי שגוגל נעזרת (כנראה) ב-Google Toolbar, בשירות הסטטיסטיקה Google Analytics ובכלים נוספים, כדי לאמוד את התנועה האמיתית לאתר ולהעריך את איכותה.

השאלה מתבקשת: מה לגבי אתרים וגולשים שלא משתמשים בשני הנ"ל?

תחת הזכוכית המגדלת של Google.

תחת הזכוכית המגדלת של Google.

התשובה הקצרה היא שמספיק מדגם קטן. סקרי בחירות בישראל מתבססים בדרך-כלל על 502 נשאלים (0.01 אחוז מבעלי זכות הבחירה), והם בסך-הכל יעילים יחסית בזיהוי מגמות. דיוק סטטיסטי הוא לא ממש בעיה – אם יש לך מספיק נתונים ומספיק סטטיסטיקאים. "סקר" בין גולשי אתר שמשתמשים בסרגל הכלים של גוגל, למשל, יכול להניב תוצאות מאד מעניינות.

התשובה הארוכה היא שכן, ישנן הטיות מובנות, ולכן נתונים שנאספים מסרגל הכלים מקבלים משקל מסויים, לא משקל מכריע. כנ"ל נתוני אנליטיקס שאפשר ללמוד מהם הרבה יותר, אבל לא תמיד הם זמינים (כלומר, לא כל אתר משתמש או ישתמש באנליטיקס) מצד שני, עצם העובדה שאתם שותלים קוד אנליטיקס באתר שלכם כבר מעניקה לכם יותר אמינות בעיני גוגל – היא מרמזת שאין לכם מה להסתיר.

וכאמור, הסרגל ואנליטיקס הם רק שני אמצעים. אפשר ללמוד עלינו הרבה מערוצי ה-RSS שלנו (קל מאד לגוגל בזכות FeedBurner, אותו רכשה במאי 2007); מהצפיות שמקבלים סרטוני YouTube שהטמענו באתר שלנו; מאזכורים וקישורים בהודעות Gmail; וכמובן – מנתוני מודעות AdSense/DoubleClick אם אנחנו משתמשים בשירותים האלה.

השאר תגובה